Home » Kυτταρική θεραπεία σε δοκιμή προχωρημένης καρδιακής ανεπάρκειας βελτιώνει την ποιότητα ζωής

Kυτταρική θεραπεία σε δοκιμή προχωρημένης καρδιακής ανεπάρκειας βελτιώνει την ποιότητα ζωής

by Nikos Kokkorakis

Η καρδιακή ανεπάρκεια, μια εξουθενωτική και δυνητικά θανατηφόρα κατάσταση, προκαλείται από τη μειωμένη ικανότητα της καρδιάς να αντλεί αίμα σε όλο το σώμα ως αποτέλεσμα της βλάβης στον καρδιακό μυ της καρδιάς. Οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια συχνά βιώνουν χαμηλότερη ποιότητα ζωής λόγω αναπνευστικών δυσκολιών, εξάντλησης, πρηξίματος άκρων και περιορισμένων καθημερινών δραστηριοτήτων. Τα υγιεινά για την καρδιά τρόφιμα και οι επιλογές τρόπου ζωής, όπως και τα φάρμακα, οι εμφυτευμένες συσκευές και αποκατάσταση αποτελούν μέρος του προτύπου φροντίδας για την καρδιακή ανεπάρκεια.

Ερευνητές από την Mayo Clinic (ΗΠΑ) και διεθνείς συνεργάτες διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια είχαν καλύτερη ποιότητα ζωής αφού υποβλήθηκαν σε θεραπεία με βάση τα βλαστοκύτταρα σε μια πολυεθνική κλινική δοκιμή τελευταίου σταδίου. Οι ασθενείς ανέφεραν μείωση των καθημερινών δυσκολιών τους όταν το πρότυπο περίθαλψης εμπλουτίσθηκε με βλαστοκύτταρα βελτιστοποιημένα για αποκατάσταση της καρδιάς, σε μία από τις μεγαλύτερες μελέτες για την κυτταρική παρέμβαση μετά από καρδιακή προσβολή.

Αυτή η κλινική έρευνα έδειξε επίσης ότι οι ασθενείς που έλαβαν κυτταρική θεραπεία είχαν μειωμένα ποσοστά νοσηλείας και θανάτου. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Stem Cells Translational Medicine.

Συγκεκριμένα, η ερευνητική ομάδα συγκέντρωσε 315 ασθενείς με σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια που λάμβαναν τυπική περίθαλψη από 39 ιδρύματα σε 10 χώρες. Οι ασθενείς χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες: σε αυτούς που θα υποβάλλονταν σε θεραπεία με βλαστοκύτταρα και σε αυτούς που δεν θα έκαναν αυτή την θεραπεία. Πραγματοποιήθηκε καθετηριασμός καρδιάς σε ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε κυτταρική θεραπεία. Στη συνέχεια, τα βλαστοκύτταρα που ελήφθησαν από τον δικό τους μυελό των οστών και προγραμματίστηκαν να θεραπεύσουν τον κατεστραμμένο καρδιακό ιστό χορηγήθηκαν στην καρδιά. Επίσης, πραγματοποιήθηκε καθετηριασμός καρδιάς σε ασθενείς χωρίς κυτταρική χορήγηση – γνωστή ως εικονική θεραπεία. Ένα ερωτηματολόγιο αυτό-αξιολόγησης 21 ερωτήσεων δόθηκε σε κάθε συμμετέχοντα στην αρχή της δοκιμής και ξανά στα χρονικά σημεία 26, 39 και 52 εβδομάδων μετά τη θεραπεία. Χρησιμοποιήθηκε μια κλίμακα από το 0 έως το 5 για να βαθμολογήσουν τις συναισθηματική, συμπεριφορική και σωματική τους κατάσταση για κάθε ερώτηση.

Οι ασθενείς με προϋπάρχουσα διεύρυνση του αριστερού καρδιακού θαλάμου ανέφεραν σταθερά υψηλότερη ποιότητα ζωής μετά από κυτταρική θεραπεία σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν εικονική θεραπεία κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης ενός έτους. Επιπλέον, οι λήπτες βλαστοκυττάρων ανέφεραν μειωμένα ποσοστά νοσηλείας και θνησιμότητας. Η πρωτοτυπία αυτής της μελέτης είναι ότι σχεδιάστηκε προκειμένου να αφουγκράζεται και την εμπειρία του ασθενούς.

Προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος μεροληψίας κατά την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των ασθενών, αυτή η κλινική δοκιμή διεξήχθη με διπλά τυφλό (double-blinded) τρόπο, με καλυμμένους τόσο τους επαγγελματίες υγείας όσο και τους συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια της μελέτης.

 

Βιβλιογραφία: Yamada S, Bartunek J, Povsic TJ, et al. Cell Therapy Improves Quality-of-Life in Heart Failure: Outcomes From a Phase III Clinical Trial. Stem Cells Trans Med. 2023:szad078. doi: 10.1093/stcltm/szad078

Πηγή εικόνας

You may also like