Το Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφειας (ΗΠΑ) διόρθωσε τη γενετική απώλεια ακοής χρησιμοποιώντας μια διαδικασία γονιδιακής θεραπείας που αναπτύχθηκε στην Ιταλία. Ένα 11χρονο παιδί με έναν σπάνιο τύπο συγγενούς κώφωσης κατάφερε να ακούσει για πρώτη φορά χάρη σε μια μέθοδο γονιδιακής θεραπείας που δημιουργήθηκε από μια ιταλική ομάδα. Μια ομάδα στο Νοσοκομείο Παίδων της Φιλαδέλφειας στις Ηνωμένες Πολιτείες παρήγαγε το πρώτο αποτέλεσμα στον κόσμο, το οποίο και βασίζεται στο έργο της ομάδας του Alberto Auricchio στο TIGEM Telethon Institute of Genetics and Medicine στο Pozzuoli.
Τα ελαττώματα στο γονίδιο OTOF, το οποίο κωδικοποιεί την otoferlin και είναι ένα από τα περισσότερα από 150 γονίδια που είναι γνωστό ότι προκαλούν κώφωση στους ανθρώπους, είναι η πηγή της κατάστασης του αγοριού. Η γονιδιακή θεραπεία έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει ένα δυσλειτουργικό γονίδιο με ένα λειτουργικό. Τα γονίδια συχνά μεταφέρονται από μικρούς ιικούς φορείς όπως οι αδενο-συσχετιζόμενοι ιοί (AAV), ωστόσο τεράστια γονίδια όπως το OTOF είναι πολύ μεγάλα για τον ιό, ο οποίος δεν είναι σε θέση να φέρει μακριές αλληλουχίες DNA.
Το γονίδιο μπορεί να χωριστεί σε δύο τμήματα που το καθένα θα μπορούσε να ταιριάζει σε έναν μόνο ιικό φορέα και στη συνέχεια να ανακατασκευαστεί μέσα στα κύτταρα του ασθενούς, σύμφωνα με τους ερευνητές στη Νάπολη. Επιπλέον, οι επιστήμονες πρόσθεσαν αλληλουχίες ανασυνδυασμένων γονιδίων στους φορείς για να κατευθύνουν την ένωση των δύο μισών και σήματα ματίσματος για να βοηθήσουν στην επακόλουθη αφαίρεση εξωτερικών αλληλουχιών. Η διαδικασία θα μπορούσε να εγγυηθεί ότι το σώμα του ασθενούς θα παράγει την απαιτούμενη πρωτεΐνη.
Τα τελευταία δέκα χρόνια, η ιταλική ομάδα έχει αναπτύξει νέα συστήματα γονιδιακής θεραπείας, εστιάζοντας κυρίως στη θεραπεία ασυνήθιστων οφθαλμικών παθήσεων. Να σημειωθεί ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία για αυτή την πάθηση και οι ασθενείς είναι κωφοί και τυφλοί εκ γενετής. Αφού λάβουν έγκριση από τον ιταλικό οργανισμό φαρμάκων, οι ερευνητές σχεδιάζουν να ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές αμφιβληστροειδίτιδας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Νάπολης τους επόμενους μήνες. Το πιο διαδεδομένο είδος κληρονομικής δυστροφίας της ωχράς κηλίδας, η νόσος του Stargardt, είναι ένα άλλο έργο στο οποίο εστιάζει ο οργανισμός.
Ενώ αναζητούσε χρηματοδότηση για τη δοκιμή μελαγχρωστικής αμφιβληστροειδίτιδας (retinitis pigmentosa) – η οποία έχει τώρα χορηγηθεί από το επενδυτικό ταμείο Sofinnova και το Ίδρυμα Telethon – η ομάδα του Auricchio είχε χορηγήσει άδεια χρήσης της τεχνολογίας στην αμερικανική εταιρεία Akous, μια εταιρεία βιοτεχνολογίας που ανήκει στην Ely Lilly. Στη συνέχεια, αυτή η εταιρεία συνεργάστηκε με την ομάδα του John Germiller στο νοσοκομείο Παίδων στη Φιλαδέλφεια για να πειραματιστεί με τη γονιδιακή θεραπεία για την κώφωση.
Τον περασμένο Οκτώβριο, έκαναν χειρουργική επέμβαση στον 11χρονο για να του χορηγήσουν γονιδιακή θεραπεία βασισμένη στο ιταλικό σύστημα στο έσω αυτί με ενδοσκόπιο. Το αγόρι πέρασε από ολική κώφωση σε ήπια απώλεια ακοής μετά από τέσσερις μήνες, και η ομάδα σημειώνει ότι τώρα μπορεί να ακούει φωνές και θόρυβο από το περιβάλλον. Υπάρχει μια μεγαλύτερη κλινική δοκιμή σε εξέλιξη σε πολλά νοσοκομεία.
Πηγή: https://doi.org/10.1038/d43978-024-00032-3